Waarom Parels?

De Parel ondersteunt zelfstandigen en kleine en middelgrote ondernemers, die lokaal werken door samenwerking te stimuleren in plaats van concurrentie als drijfveer. Een diverse en veerkrachtige lokale economie is goed voor alle MKB’ers in Brabant en maakt ons bestendig in tijden van crisis; je weet immers nooit wanneer de volgende crisis zich aandient. Bovendien biedt de Parel een alternatief voor ieder, die los wil komen van de destructieve werking van speculatie op de financiële markten, waar de meeste commerciële banken aan zijn verbonden.

 

Hoe werkt het in de praktijk?

Stel je bent lid van het Brabantse Parelnetwerk. Je hebt een aantal klanten die bij je besteden en je verdient Brabantse Parels. Je hebt één ondernemer bij wie je kunt besteden maar je wilt er graag nog één bij. Samen kijken we in het Parelnetwerk naar mogelijkheden. We koppelen jouw aanbod aan een vraag uit het netwerk. Of het Parelteam betrekt actief mogelijke lokale afnemers van jouw dienst of product in het netwerk.

Kun je toch niet binnen Brabant besteden? We hebben met de andere communities van Circuit Nederland een landelijk netwerk van 300+ bedrijven, die ook Parels accepteren. Biologische groothandels Odin Estafette BV en BD-Totaal, papierleverancier Paperwise, energieleverancier Greenchoice en ook Triodos Bank zijn lid van dit netwerk.

Tot slot kun je euro’s kopen met je Brabantse Parels. Wat we namelijk niet willen is handel belemmeren door het bezit van Parels waar je niks mee kunt. Wat we wél willen is dat Brabantse ondernemers eerst lokaal kijken naar hun opties voordat ze elders kijken. Dit is niet alleen economisch voordelig, het is ook duurzamer omdat lokale productie de negatieve invloed van transportlasten op het milieu vermindert.

 

 

 

Voor wie is de Parel vooral interessant? 

Deelname aan de Parel is vooral interessant voor producenten van streekproducten, horeca ondernemers, sociale ondernemers, boekhouders, hoveniers, fysiotherapeuten en alle andere zelfstandigen en MKB-ers, die vooral lokaal werken, maar ook (sport)verenigingen, stichtingen met ideële grondslag, energie- en zorgcoöperaties en burgerinitiatieven, die willen groeien naar een ondernemende activiteit.

Een up-to-date overzicht van deelnemers vind je hier.

Wat is het voordeel ten opzichte van de euro?

Afbeelding 1: Euro’s stromen normaliter snel een regio of stad uit. Een groot deel van de uitgekeerde lonen gaat bijvoorbeeld als hypotheek direct naar banken. Deze koopkracht vloeit uit de lokale economie. Denk ook aan het geld dat bij grote supermarkten besteed wordt, terwijl deze supermarkten niet of nauwelijks lokaal inkopen. Brabantse ondernemers maken zo geen kans om te profiteren van lokale liquiditeit. Het geld is na één stap (gedeeltelijk) uit de regio.

Afbeelding 2: Een euro die vaker dan één keer circuleert in de lokale economie heeft meer impact. Daarom wisselen we euro’s om naar Parels. Eenmaal omgewisseld krijgt het geld digitaal de opdracht mee om langer in de provincie te blijven circuleren.

Afbeelding 3: Parels circuleren in het Brabantse Parelnetwerk. Ondernemers weten dat elke Parel die ze uitgeven een andere Brabantse ondernemer sterker maakt. Doordat de Parel lokaal wordt besteed, is de kans groter dat deze bij je terugkomt. We vergroten zo de liquiditeit en omzet van Brabantse ondernemers. Zo creëren we naast (extra) sociale verbindingen ook sterkere economische verbindingen.

Afbeelding 4: Na de extra lokale circulatie koop je met Parels gewone euro’s die vrij besteedbaar zijn

 

Social TRade Organisation (STRO)

De Social TRade Organisation (STRO) faciliteert de Brabantse Parel en andere lokaal geld initiatieven omdat we zeer geïnteresseerd zijn in de werking van geld. Maar niet op een manier zoals banken of multinationals dat zijn; wij streven ernaar geld de samenleving te laten dienen. Zijn er geldsoorten die juist het algemeen belang bevorderen? Waarbij geen grote inkomensongelijkheid ontstaat? Onze ervaring is dat zulke geldsoorten bestaan.

STRO zet zich hier al meer dan 30 jaar voor in. Projecten als de Bristol Pound (bekend van Tegenlicht) en Sardex in Sardinië laten zien dat lokaal geld werkt. Nu zetten we in Nederland een landelijk netwerk neer waarbinnen de Brabantse Parel één community is. Zo bouwen we aan een sociale, duurzame en eerlijke economie in Nederland en Europa.