ECB maakt 80 miljard euro per maand

Onze economie moet groeien. Daarom pompt de ECB elke maand met een muisklik 80 miljard euro in de EU economie. Wat zijn de effecten van deze geldinjecties?

De ECB maakt 80 miljard euro per maand. Heb je gisterenavond de Tegenlicht uitzending “De Geldscheppers” gezien?

En 90% van de 80 miljard euro, die maandelijks door de ECB wordt gecreëerd verdwijnt in de financiële markten.
Het wordt dus hoog tijd voor ons eigen geldsysteem waarmee we de reële economie aan de gang houden.

Economie moet groeien

De Europese economie wordt elke maand gestimuleerd met een miljardeninjectie van de Europese Centrale Bank.

  • Maar waar wordt dat enorme bedrag voor gebruikt?
  • En heeft het ook effect?

Onze economie moet groeien. Daarom pompt de Europese Centrale Bank onder leiding van voorzitter Mario Draghi elke maand met een muisklik tachtig miljard euro in de Europese economie. Waar wordt dat enorme virtuele bedrag voor gebruikt? En wat zijn de effecten van deze geldinjecties?

ECB

De economie van de eurozone is gebaseerd op groei en als die uitblijft kijken de verschillende Europese regeringen vroeg of laat naar Frankfurt. Daar zetelt Mario Draghi met zijn Europese Centrale Bank (ECB).

Die heeft een aantal instrumenten in handen om de koers van de euro en de rente te sturen, en zo, hopelijk, de Europese economie aan te jagen. Maar de laatste jaren lukte dat maar matig.

Omdat de rente al geruime tijd extreem laag staat, is de gereedschapskist van de ECB bijna leeg. Een kleine twee jaar geleden besloot Draghi daarom tot een draconische maatregel: de digitale geldpersen aanzetten. Met een simpele muisklik creëert de ECB elke maand tachtig miljard euro. Die tachtig miljard verdwijnt geruisloos in het financiële systeem. Daar wordt het virtueel gecreëerde geld gebruikt om staats- en bedrijfsobligaties van banken, verzekeraars en institutionele beleggers te kopen. Zij moeten het geld vervolgens weer in de reële economie brengen.

Maarten Schinkel, economieredacteur van NRC Handelsblad, volgt het spoor van het gecreëerde geld en onderzoekt de effecten van Draghi’s maandelijkse geldinjecties. Welke bijeffecten heeft dit gigantische monetaire experiment? En waarom lijken die talloze miljarden tot nu toe elke economische theorie te tarten?

Uitzending Tegenlicht


Bekijk alle uitzendingen van Tegenlicht

Deze uitzending van het programma Tegenlicht met de titel Geldscheppers werd uitgezonden op zondag 27 november door de VPRO.