Breda: onze stad, ons geld

Breda krijgt eigen munt

Breda krijgt eigen geld‘ kopt BN de Stem vandaag, 27 februari 2016.  Breda krijgt dus een eigen munt. Na de zomer moet die worden geïntroduceerd. Een officiële naam is er nog niet. Die wordt binnenkort gekozen. Maar grappend wordt al gesproken van de ‘Bredase Mark’.

Love Breda. Ga Lokaal

De munt is het initiatief van een groep Bredanaars die zich liet inspireren door alternatieve lokale economische systemen die op verschillende plekken in de wereld al bestaan. Met als meest bekende voorbeeld de Bristol Pound, de munteenheid van de gelijknamige Engels stad.

 

Het idee is eenvoudig, zegt Joost Barendrecht van de Bredase initiatiefgroep. Bredanaars betalen elkaar met hun eigen geld.

Lokaal blijft lokaal

De Bredase munt wordt bijvoorbeeld uitgegeven bij een groenteman om de hoek. Als die zijn zaak wil uitbreiden neemt hij op zijn beurt een lokale aannemer in de arm die hij uitbetaalt in Bredaas geld. Waarna de aannemer een plaatselijke timmerman inhuurt die zijn Bredase munten uitgeeft aan spijkers die hij in Breda koopt. Op die manier blijft het geld rouleren in Breda.

Barendrecht: “Heel anders dan het er nu aan toe gaat.” Verreweg de meeste euro’s die in de stad worden uitgegeven stromen op dit moment namelijk meteen de stad weer uit. Ze verdwijnen direct naar bedrijven ver weg, naar banken, kredietverstrekkers, investeerders, projectontwikkelaars en ga zo maar door.

Barendrecht: “Uit voorbeelden elders, zoals in Bristol, blijkt een systeem met een renteloze, digitale lokale munt te werken. In Bristol is de lokale economie en plaatselijke werkgelegenheid er door toegenomen.”